Een hoverboard, wat is dat eigenlijk

Een hoverboard is niet helemaal wat de naam suggereert. In Back to the Future kwam een hoverboard voor dat, net als de hovercraft, boven de grond zweefde. Wat nu hoverboard is gaan heten is een plank met links een recht een wiel, sensoren, een stevige batterij en slimmigheid. Dat alles zorgt ervoor dat je door je druk te verplaatsen met je voeten vooruit en achteruit kunt rijden en bochten kunt maken en niet heel de tijd omvalt. Het is verbluffend eenvoudig om erop te rijden en vrijwel iedereen kan het binnen een halfuurtje leren. De snelheid van de verschillende hoverboards ligt tussen de twaalf en de twintig kilometer per uur. Die laatste snelheid maakt het een interessant vervoermiddel voor afstanden waar je anders de fiets voor zou kiezen. Het probleem is echter dat, anders dan de Segway, je met een hoverboard niet de openbare weg op mag. Na jaren onduidelijkheid heeft de Segway de status van bijzondere bromfiets gekregen en is het toegestaan om er de weg mee op te gaan. Omdat het hoverboard zo’n buitencategorie is wordt niet verwacht dat de status van bijzondere bromfiets op korte termijn verkregen zal worden. Een hoverboard is dus een hartstikke leuk ding om op eigen terrein of op kantoor afstanden mee af te leggen of om als speelgoed te gebruiken op speelpleinen.

Wat als je er toch de openbare weg mee op gaat?

Heb je op eigen terrein geoefend en is de besturing van het hoverboard een tweede natuur geworden dan is het verleidelijk om er toch een keer een ritje mee te maken. Je bent dan in overtreding maar in heel veel gevallen zal het wel goed gaan. Er is geen sprake van een heksenjacht op hoverboards en vaak komen berijders er met een waarschuwing vanaf. Je kunt een forse boete krijgen van € 180,- en je hoverboard kan in beslag genomen worden. Het meest risicovolle is dat je onverzekerd rondrijdt op een illegaal vervoersmiddel. Raak je betrokken bij een ongeluk, zelfs als je er zelf niets aan kunt doen, dan is de kans groot dat je aansprakelijk gesteld wordt terwijl er geen verzekering is die de schade dekt. Een leuk buitenritje kan dan snel veranderen in een life changing financiële nachtmerrie omdat bedragen bij lichamelijk letsel heel snel heel hoog oplopen. Wat het ideale vervoersmiddel lijkt voor korte en middel lange afstanden is dat met de huidige juridische beperkingen dus niet.

Waar kun je hoverboard kopen?

Een hoverboard kopen kan op internet. De webshops voor hoverboards zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Je kunt ook bij de grote webshops waar consumenten electronica of speelgoed verkocht wordt terecht. Wil je niet op internet winkelen dan kun je bij de betere speelgoedwinkels en de betere consumentenelectronica winkels terecht. Het hoverboard wordt op verschillende manieren gepositioneerd, als speelgoed en als vervoersmiddel. Dat is ook de reden dat het op veel verschillende plekken en verschillende soorten winkels te koop is.

Welke prijzen kun je verwachten?

Hoverboards zijn er in verschillende prijsklassen. Het begint bij ongeveer € 175,- en loopt door tot € 400,-. Hoewel niet toegestaan zijn de wat duurdere hoverboards toch echt ontworpen met het gebruik als vervoersmiddel op de openbare weg in gedachten. Dit zijn de stevige hoverboards, met wielen die er voor zorgen dat je niet bij het eerste hobbel van je board afvalt en met een kruissnelheid die rond de vijftien tot soms wel twintig  kilometer per uur ligt. De afwerking is stevig en het board is van verlichting voorzien zodat je in donker zichtbaar blijft. Het duurste model dat te vinden is kost € 600,- en is als vervoersmiddel ontworpen en niet als speelgoed. De oplaadtijd is met twee en een half uur kort en de snelheid is met vijftien kilometer per uur te vergelijken met een rustige fietsrit. De wielen zijn van een formaat en ontwerp dat je zelfs op het harde zand op het strand een ritje zou kunnen maken. De goedkoopste hoverboard kost ongeveer € 175,-. Van een afstandje zien hoverboards in deze prijsklasse er net zo uit als de topmodellen maar de gebruikte techniek, de afwerking en de materialen zijn allemaal net van een iets mindere kwaliteit. Deze boards zijn dan ook minder ontworpen met het gebruik als vervoersmiddel in gedachten.

Wat kun je met een hoverboard?

Onder jongeren is het hoverboard populair om voor de lol rondjes te rijden en er zullen ongetwijfeld al hoverboard hockeyteams ontstaan zijn op de schoolpleinen. Een hoverboard is ook  heel geschikt om op eigen terrein de langere afstanden af te leggen. Je kunt hierbij denken aan kantoorgebouwen met behoorlijk lange interne afstanden maar bijvoorbeeld ook  aan het gebruik in loodsen en op industrie terreinen. Met de geringe aanschafkosten en een korte oefentijd is het, waar het mag, het ideale vervoersmiddel.