Houd bij de aanschaf van een nieuw snowboard rekening met de lengte.

​​De snowboard bindingen en maatvoering van het board is altijd een uitdaging geweest, maar in het verleden was er een bescheiden set van gemakkelijk beschikbare feiten die competente rijders konden gebruiken voor vergelijking en selectie. Als het gaat om het kopen van een nieuw snowboard, kan het een beetje verwarrend zijn om te beslissen tussen de werkelijke lengte en de effectieve rand.

De totale lengte van het board wordt gemeten van de punt van de neus tot de punt van de staart. Daar komt het maatnummer van het snowboard vandaan.

Het contactpunt van de neus zal het breedste deel van de neus zijn, terwijl het contactpunt van de staart het breedste deel van de staart zal zijn.

Het is net zo cruciaal om een ​​effectieve rand te hebben.

Als het gaat om het selecteren van een nieuw snowboard, is een van de belangrijkste factoren om te overwegen de totale grootte of lengte van het board. De effectieve rand is echter net zo cruciaal als de lengte van het snowboard van tip tot tail. Als je op een trimmer staat, is de effectieve rand van je snowboard eigenlijk het deel van de rand dat je controle geeft. Het is dus de afstand tussen de twee contactpunten op de neus en de staart. Snowboards met een groter effectief rand- en contact lengteverschil zijn wendbaarder, maar minder responsief en stabiel. Snowboards met minder variatie zijn grijpbaarder en moeilijker te manoeuvreren.

Park snowboard vs. directional snowboard

In vergelijking met een park snowboard hebben directionele snowboards vaak een kortere effectieve rand. Dit komt omdat er veel extra materiaal zal zijn buiten de contact locaties. Bij de neus zal het langer zijn dan bij de staart. Hierdoor heb je in poeder meer drijfvermogen. Dus als je iemand iets hoort zeggen als: “Dit board rijdt een beetje lang of een beetje kort voor zijn lengte”, verwijzen ze naar de effectieve rand.